Un paradís per descobrir

Licors Portet

Licors Portet

Aquesta fàbrica fou creada l’any 1883 pels germans Josep, Baldomero i Antonio Ribera, de cal Col·lector del poble de Conques, al Pallars Jussà,  que es van traslladar a la Pobla de Segur, on van posar en marxa una petita destil·leria per a l’elaboració d’aiguardents i licors.  Anys més tard, Josep Ribera traslladà la fàbrica a l’actual emplaçament, a l’antic carrer del Vall, avui conegut com a Avinguda de Sant Miquel del Pui.

L’any 1949, en Joan Portet, entrà a fer societat amb els descendents d’en Josep Ribera i el més tard comprà la resta de l’empresa i l’edifici. Actualment els seus fills Carlos i Àngel regenten l’empresa, que ha acomplert els 131 anys de vida.

Antigament es fabricaven molts licors, avui despareguts, com les cremes de  cacau i cafè o l’estomacal.

Quan es van prohibir els licors a granel, moltes fàbriques van tancar ja que quan anem al mercat solem comprar marques conegudes. Prova d’això és que, a les comarques de Lleida, de 23 fàbriques en van quedar dues, la de Cervera i la nostra, totes dues elaboradores de ratafia, un producte tradicional arrelat al territori que permet tirar endavant ja que no hi ha grans multinacionals que n’elaborin. Actualment, ha reobert una de les que van tancar, a Guissona, i se n’ha obert una quarta a Os de Balaguer. Totes 4 elaborem ratafia.

La nostra fàbrica va durar un temps que feia, sols, ratafia i anís per pastissers o per persones que el fan servir per elaborar la ratafia.

Uns anys més tard, des de la Val d’Aran ens van demanar de fer un licor que allí és tradicional i es coneix com a Aigua de Nodes o licor de nous(com l’aiguardent o aigua del Carme, tots productes amb alcohol. Va tenir força èxit. Més tard ens van demanar de fer un licor de Cassís o de groselles negres que ha tingut un gran èxit.

Després d’aquests dos licors exitosos n’hem fet un altre de fruits del bosc i un d’aranyons, similar a un paxaran, però amb més graduació i més dolç, fet a la manera de la Val d’Aran.

Els darrers elaborats són un aiguardent amb ceps, un licor de taronja i un de regalèssia. Estem treballant en una gama de ratafies més envellides, més reposades i amb altres fruits, com poden ser les pomes de l’Alta Ribagorça o les pinyes d’avet collides als boscos d’Andorra.

Elaborem també ratafies i licors a la carta. Per exemple una ratafia per la prestigiosa casa de Galetes Trias de Santa Coloma de Farners, feta amb una recepta pactada amb ells.
Amb motiu dels 125 anys de l’empresa vam elaborar una Ratafia especial, amb alcohols de vi envellits al nostre celler durant més de 50 anys i reposada durant 21 llunes, que va guanyar una Medalla d’Or al Concours Mondial de Brusel·les del 2011. Única medalla d’or en licors de tot l’Estat Espanyol i una de les 55 que es van donar a tot el món.

COL·LABORADORS: